250 meter över marken blir säkerheten viktigare än någonsin

Säkerhet är kanske det absolut viktigaste på en arbetsplats. Om du dessutom arbetar långt upp över marken, blir det ännu viktigare. Lisa Blom arbetar som teletekniker och spenderar många arbetsdagar högt upp i en mast. För Lisa är säkerhetsaspekten en viktig del i hennes vardagliga arbete.

- Vi har många säkerhetskontroller och det gäller att hela tiden tänka på sin egen säkerhet. Det är viktigt att dubbelkolla en extra gång att man sitter fast för att vara på den säkra sidan, berättar Lisa Blom.

Arbetet som teletekniker innebär ett arbete som är utsatt för både väder och vind. Många arbetspass är 12 timmar långa och när Lisa klättrar upp i masten på morgonen, så klättrar hon bara ner för lunch. Annars spenderar hon hela dagen där uppe, vilket ställer höga krav på kläder och utrustning.

- Vi använder oss av Taigas overall och jag tycker att den är jättebra. Luvan är guld värd på vintern när vinden ligger på. Sen har den många bra fickor, bland annat de som sitter på låren. Dessa gör att det är enkelt för mig att komma åt rätt verktyg. Det är bra att ha verktygen nära och det underlättar i mitt arbete, säger Lisa.

Rätt arbetskläder är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb. Som teletekniker blir du lätt svettig när du klättrar och monterar, för att sedan göra lugnare arbeten då kroppen kyls ner och lätt blir kall. Det är viktigt att hålla sig varm för att inte tappa fokus. De svåraste förhållandena är när vädret är runt noll grader och det regnar en hel dag. Men Lisa minns även förra sommarens extrema värme.

- I regel, en varm dag så är det enklare att vara uppe i masten än nere på marken för där uppe fläktar det lite. Men förra sommaren, när det var extremt varmt, satt jag 250 meter upp och det var helt vindstilla. Då var det svettigt.