– Det där är en utmaning. Vi kommer in i en årstid nu när jag vet att jag behöver stärka upp klädseln om det är ett utomhusuppdrag vi åker på. Samtidigt vill jag inte sitta i ambulansen och bli för varm på vägen dit.
Så säger Tomas Olsson som är ambulanssjuksköterska vid ambulanssjukvården i området Trestad Öst med bas i Trollhättan. Tomas har lång erfarenhet av arbete i ambulans och han har också stor kunskap om de kläder som han och hans kollegor bär i jobbet. Sedan flera år tillbaka är han klädansvarig i sitt område.
– Kläderna är viktiga när man jobbar som vi gör. Vad vi har på oss varierar efter både säsong och typ av uppdrag. Jag tror att de flesta liksom jag har en grundklädsel som sedan går att variera för olika årstider, säger Tomas Olsson.
Att inte bli för kall är en viktig faktor. Att inte bli för varm är minst lika viktigt.
– Det värsta som finns är att bli genomsvettig när det är riktigt kallt ute. Ska du då vara ute länge så kan du börja frysa riktigt ordentligt.
Tomas säger att kunskap, erfarenhet och kläder som är anpassade efter uppdraget är nyckeln till att jobba bra i kallt väder. Han minns en händelse för några år sedan som belyser det.
– Det här var en kall vinterdag och en person som skadat sig låg långt ute i skogen. Vi fick gå en och en halv kilometer för att nå personen. Eftersom det var en kall dag hade vi byltat på oss en massa kläder.
Till en början under promenaden kändes kylan, men sedan när vi gått och snubblat över stock och sten började vi bli varma. Tack vare att jag varit på Taigas branschdagar för ambulanspersonal och Taiga Test Camp, och lärt mig om klädsystemet, kunde jag tillämpa dessa kunskaper i praktiken. Klädseln kunde öppnas upp och värme samt fukt ventileras ut samtidigt som vi kände oss lagom varma och inte frös. Väl framme hos den skadade kunde vi göra ett bra jobb och transportera ut den skadade till farbar väg. Det är klart att vi var svettiga men ingen av oss kände någon obehagskänsla, just för att vi använt funktionerna i klädsystemet så som det är tänkt.
Den som sett ambulanspersonal komma fram till exempelvis en olycka förvånas ofta över hur lugnt de tar sig fram till den eller de som är skadade.
– Att vi springer oss svettiga händer inte. Det kan vara så att jag blir svettig under en lite längre förflyttning till fots, som i exemplet jag gav nyss, men oftast blir vi som varmast när vi arbetar med patienten, säger Tomas Olsson.
Som klädansvarig har Tomas Olsson fått vara med som rådgivare för Taiga i arbete med att utveckla kommande plagg för ambulanspersonal. Ett uppdrag han märker ger resultat.
– Taiga tar verkligen till sig av tankar, förslag och idéer. Efter ett tag kan vi se att förslag som vi gett har blivit en ändring på ett plagg. Den nya larmbyxan är ett sådant exempel. Vi såg fördelar med en stor ficka på framsidan på benen istället för på sidan och nu är det så.
Tomas Olsson och hans kollegor vet inte hur vintervädret blir – men de vet att deras insatser kommer att behövas, oavsett väder.
– Att jobba i ambulans är ett intressant yrke. Jag har alltid haft drivkraften att hjälpa andra människor. Det och att arbetet är så omväxlande har gjort att jag aldrig längtat efter att göra något annat sedan jag började med det här.