Johannas team gör Åre till en upplevelse

Naturen och berget är de naturliga grundförutsättningarna. Johanna Baldesjö och hennes team adderar evenemangen. Tillsammans gör det Åre till en av Sveriges främsta outdoordestinationer - året runt.

Ski test weekend, Student ski week, Åre sessions och Åre bike festival. Listan på evenemang i skidområdet på Åreskutan kan göras lång. Varje år lockas tusentals skid- och fjällintresserade till Åre och att det är inne att vara ute kan Johanna Baldesjö, eventansvarig för Skistar i Åre, bekräfta.

- Vintern är fortfarande störst för oss i Årefjällen men folk lockas av fjällen året runt. Varje årstid har sin tjusning och det blir allt fler evenemang sommartid. Både genom oss på Skistar och genom andra aktörer som tar olika arrangemang till Åre, säger Johanna Baldesjö.

Skistars evenemangsteam i Årefjällen består av Johanna och sex anställda. De ser till att planera och rodda, före under och efter evenemangen.

- Det är inget kontorsjobb det handlar om, inte ens för mig som leder arbetet. Vi är otroligt mycket ute i skidområdet och arbetet ska genomföras oavsett väder, säger Johanna.

Vintertid finns 41 liftar och 89 olika nedfarter i Årefjällen. Med sina 890 meter i fallhöjd betraktas Åre som Skandinaviens ledande skidort. Det är inte för inte som alpina VM förlagts här – och när Sverige ansökte om vinter-OS 2026 var Åre det självklara valet för de alpina tävlingarna.

- Det är klart att vi hade sett fram emot att arrangera ett OS. Det hade varit väldigt häftigt att få uppleva. Nu blev det inte så och då har vi mycket annat roligt att se fram emot, säger Johanna Baldesjö.

Att ha ett jobb som innebär arbete utomhus i kuperad terräng ställer krav på både de anställdas fysik och på utrustningen som de bär.

- Både vi själva och det som vi har på oss ska vara i bra form och fungera oavsett hur de yttre förutsättningarna ser ut. Själv ser jag det som en spännande utmaning i jobbet. Du vet aldrig vad berget bjuder på vad gäller väder och vind. Det du vet är att du oavsett måste bemästra det.