Långt norrut bland landets största älvar och högsta toppar jobbar Stefan Nilsson. Han är heltidsbrandman på Kiruna Räddningstjänst, men verkar även som fjällräddare för Polisen i området. Kiruna är Sveriges största kommun och innefattar flera nationalparker och det högalpina Kebnekaiseområdet. Både som brandman och fjällräddare är detta ett klimat som i allra högsta grad påverkar Stefan i hans arbete, och med det följer också specifika klädkrav.
Som brandman är det framför allt viktigt med bra skydd mot kemikalier och värme, samtidigt som du också måste synas bra vid tex trafikolyckor. På räddningstjänsten i Kiruna är det Stefan som ansvarar för klädinköp, och plagg så som jackor, parkas och mössor köper man från Taiga. Inom fjällräddningen är det istället vind och kyla som är de stora problemen. I Sveriges största kommun som gränsar både till Norge och Finland är terrängen karg och varierad och snö kan i princip falla när som helst under året – framför allt uppe på höga höjder. I år har utryckningarna till fjälls blivit fler än tidigare år, och till det ser Stefan flera orsaker, varav den främsta är turisttillströmningen.
– Besöksnäringen till fjälls har ökat markant de senaste åren, och det märker vi av. Det handlar om många som är dåligt utrustade, nedkylda eller som kanske skadat fötter och knän.
Inom den civila fjällräddningen använder man en hel del Taiga-plagg, och som en personlig favorit nämner Stefan Snow Hill-byxan.
– Den är i stort sett det bästa som finns i sin kategori, och är efterfrågad år efter år.
Stefan är också en del av den alpina fjällräddningen, som utför de allra mest utsatta uppdragen. Ett han minns särskilt är när han och kollegan Mats Mukka sökte efter det försvunna Herculesplanet i Kebnekaiseområdet 2012, där de var ute på skoter under flera dygn. Uppdraget dokumenterades även av Stefan, som nominerade kollegan till 2016 års upplaga av Taigas tävling Sveriges Bäst Klädda där Mats tog hem segern.
Läs mer om fjällräddningens arbete och sökningen efter herculesplanet här.