Det byggs mycket i Varberg just nu, vilket innebär att en hel del omläggningar står på schemat för Malte och kollegorna. De byter ut kablar, sätter upp nya elskåp och justerar spänningen. Samtidigt är höstvädret på ingång med kallare temperaturer och risk för regn och blåst, men det är inget som bekymrar Malte trots att han spenderar i princip hela sin arbetstid utomhus. Sedan 11 år tillbaka jobbar han på Varberg Energi. Dessförinnan jobbade han med elinstallationer inomhus, men jobbytet är inget han någonsin ångrat.
– Jag gillar att vara utomhus i friska luften, det känns fritt och härligt och passar mig bättre. De dagar som är bra är dessutom många fler än de som är jobbiga, så det väger över. Egentligen är utomhusarbete bara jobbigt när det är någon form av extremväder, som vid rejäl kyla eller som vid den extra värme vi hade vissa dagar i somras, men i Varberg har vi vanligtvis inte många sådana dagar på ett år. I värsta fall kan man dessutom sätta upp ett tält eller en parasoll, eller så får man planera om vissa typer av arbetsuppgifter till en annan dag.
Förutom vädret kan också säkerheten vara en utmaning när man jobbar med högspänning. Malte och kollegorna följer noga säkerhetsrutinerna, där de vid högspänning alltid är minst två personer som jobbar tillsammans. Upplägg för arbetet och skriftliga förebilder gås alltid noggrant igenom på förhand, och spänningstester görs alltid.
– Vi chansar aldrig. Tar det 5 minuter extra att spänningsprova eller gå igenom upplägget igen för att vara säker, då får det göra det.
Arbetet som Varberg Energi utför är viktigt för att ha en väl fungerande infrastruktur och är något som många personer kan dra nytta av.
– Det uppskattar jag med det här jobbet, att man på något vis känner sig behövd och att man gör det för andras skull också. Vi bidrar ju till att bygga upp något som många i samhället kan ha nytta av över en lång tid. Gör vi vårt arbete på rätt sätt kan det ta upp emot 50 år innan det behöver ses över igen.