Hallands Nyheter - 30 dec, 2022
Det är minus 30 grader i kylrummet i Taigas testlabb. Jag står tillsammans med företagets ägare Jonas Rydholm, iförd enbart en vanlig skjorta på överkroppen.
– När jag sätter på fläkten är den upplevda temperaturen minus 50, säger Jonas Rydholm, och trycker på en knapp.
Snart hörs ett brummande läte. Jag känner hur huden innanför skjortan knottrar sig och blir kall. Andningen blir häftigare.
Detta var bara ett kort test för att känna hur kylan känns utan flera lager kläder. Taiga tillverkar kläder för extrema väderförhållanden och levererar bland annat till ambulanspersonal, militära specialförband, och search- and rescue-team som arbetar med exempelvis fjällräddning.
– De yrkesgrupper vi jobbar med kan inte gå inomhus om det blir för kallt. De är ute hela tiden och räddar liv eller försvarar riket, säger Ann Rydholm som är vd.
Skapar förståelse
I klimatlaboratoriet finns tre rum med olika extrema väderlekar. Tropisk värme, ösregn och kyla. Labbet används främst för utveckling av produkter, anpassning av produkter efter kundens behov, och kanske framför allt för utbildningar.
– Men vi vill heller inte ha det igång i tid och otid för energiåtgången, säger Ann Rydholm.
David Berg och Ann Rydholm vid Taigas labb. Bild: Annika Karlbom
Utbildningarna handlar om att skapa förståelse för vad extrem väderlek gör med kroppen och hjärnan.
– Vi pratar om hur kroppen fungerar, om värmebalans och om vad man ska tänka på för att frysa mindre. När man fryser mycket slutar hjärnan att fungera, säger Jonas Rydholm.
– Målet är att inte haverera i kylan. När man fryser tänker hjärnan på helt andra saker vare sig man vill eller inte. Under övningarna ger vi någon lite sämre kläder som vi kanske klippt något hål i eller så för att man ska märka skillnaden, fortsätter Ann Rydholm.
De viktigaste musklerna
Det är dags att testa på riktigt. Jag tar på mig allt som allt fyra lager på överkroppen. Nedåt är det förutom långkalsonger och termobyxor även en fleecebyxa i shortsformat däremellan.
– Lår- och sätesmusklerna är våra största muskler och det är viktigt att hålla dem varma, precis som huvudet, säger Jonas Rydholm.
Vi börjar dock med ett annat labbrum – det för test med extremt regn. Jag drar på mig luvan över huvudet och kliver in. Allt blir en smattrande ljudkuliss av regnet som slår mot tyget och jag har svårt att höra Jonas instruktioner kring de uppgifter som finns att utföra i rummet.
Först prövar jag att lösa ett kvadratiskt pussel men bitarna flyter bara omkring. Något bättre går det när jag ska dra ett cykellås längsmed ett rep genom en bana. Det öronbedövande regnljudet fortsätter stressa mig. Pulsen går upp, trots att jag egentligen inte har bråttom.
När jag blött ned mig ordentligt kliver jag direkt tillbaka in i kylrummet. Fläkten sätts på. Snart fryser vattnet på jackan till is och glasögonen immar igen.
Fingersmärta – en signal
Nya pussel och problemlösningar. Efter ett tag börjar fingrarna frysa ordentligt och jag får svårt att koncentrera mig. Det går skrämmande dåligt – långt under den potential min normala kognitiva förmåga besitter.
Bild: Annika Karlbom
Efter några avslutande tramp på en motionscykel blir jag äntligen utsläppt. Det känns som att det gått en evighet men jag har varit i kylrummet i kanske tio minuter.
– När vi genomför våra utbildningar är man ungefär 45 minuter därinne, säger Jonas Rydholm.
Jag fryser inte särskilt mycket om kroppen. Lite värre är det med de blottade ytorna i ansiktet och, framför allt, fingrarna. Att frysa om fingrar och tår är den första signalen på att kroppstemperaturen börjar gå ned.
– Smärtan i fingrarna, när man kommer in i värmen, beror på att blodkärlen öppnar sig igen.
I Taigas labb finns även ett rum för extrem värme, men den här dagen fokuserar vi på kyla. Det är också lättare att skydda sig när det är för kallt än när det är för varmt.
– När det är för kallt kan du ta på dig mer kläder eller hålla värmen genom att hålla igång kroppen. När det är extremt varmt finns det en gräns för hur lite kläder du har på dig och begränsade möjligheter till svalka.