På få ställen påverkar naturen vädret så mycket som i fjällmiljön. Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vindar, temperatur och nederbörd. Östra och västra sidan av ett fjäll kan ha helt olika väder. Men mest skiljer vädret mellan kalfjäll och låglänt terräng. Det här gör att den som rör sig i fjällmiljö ibland upplever att vädret växlar snabbt.
Det är viktigt att förbereda sig och planera sin tur i fjällen. I det ingår givetvis att ta del av aktuell väderprognos. Lokala prognoser ges på telefonsvarare och i lokalradion. Där det finns täckning går det att få prognoser i många mobiltelefoner via webben eller appar. En väderprognos är ingen garanti för att vädret verkligen blir så. Ute på fjället måste du därför alltid vara beredd på snabba väderomslag. Du har också nytta av att lära dig hur vind och temperatur påverkas av hur naturen ser ut. Dåligt väder kommer sällan som en blixt från klar himmel. Om du lär dig tyda tecknen på himlen så har du tid att förbereda dig; söka dig ner i skyddande terräng, välja en annan väg eller rentav vända om.
Läs av himlen:
- Var uppmärksam om det börjar dra upp tunna vita fjädermoln på den blå himlen.
- Om fjädermolnen följs av tätnande moln med en så kallad ”halo” (suddiga ljusringar) runt solen är säkert snö eller regn på väg.
- När molnen övergår i en grå färgskala och solen lyser svagt igenom är nederbörden nära. Samtidigt ökar vinden.
- När det börjar blåsa upp bildas det snabbt tjocka, låga moln som försämrar sikten.
- Varning för höga tunna moln som kommer upp i väster. Då finns risk att sikten snabbt försämras.