ERIK TROTSAR REKORDKYLA I TAIGAS KLÄDER

Ingen vänjer sig vid temperaturen minus 40, men vissa blir kloka av erfarenhet. Erik Sarri är född och uppvuxen i byn Nikkaluokta, känd som Sveriges köldhål. En mångsidig etreprenör som vant sig vid extrema toppar och dalar, både vädermässigt och i händelser.

Erik Sarri är fjällentreprenören som bor och verkar i den lilla byn Nikkaluokta, cirka två mil från Kebnekaise dit han lotsar turister sommar som vinter. Han är mångsysslaren som bland annat driver Nikkaluokta fjällstation, arbetar med transport och har renskötsel uppe på fjället. Kanske har han ett av Sveriges mest utsatta jobb med tanke på de snabba växlingarna med tufft klimat och oförutsedda situationer året runt.

-Jag har lärt mig efter alla år att jag måste anpassa både mig och min verksamhet efter vädret, som kan skifta väldigt fort här uppe i landet, säger Erik.

Nikkaluokta är bland annat känt för sina många köldrekord. Det är inte ovanligt att temperaturen sjunker till minus 30 här i januari, men när siffran faller ner mot minus 40, som denna rekordkalla vinter, är det säkrast att stanna inomhus. Oron för strömavbrott och sönderfrysta vattenrör blir påtalig även för familjen Sarri, som ändå bott här hela livet. Kraftig köld gör både människor och djur väldigt sårbara.

Att förstå hur människokroppen fungerar i olika temperaturer och förhållanden är avgörande för att säkerställa en bra arbetsmiljö i utsatta lägen. Det här kan Taiga mycket väl och skapar noggrant sina kläder utifrån det. För att behålla prestation och koncentrationsförmåga vid kyla behöver man kontrollera temperatur och fukt i klädsystem, vilket innebär funktionella plagg i flera lager, för enkel justering av värme- och fuktbalans. Erik Sarri är sedan flera år en entusiastisk användare av Taigas arbetskläder.

- Bra kläder är helt avgörande. Jag behöver kunna lita på att de fungerar i skarpt läge, oavsett väderlek eller händelse. De blir en garanti för att klara varje dag i mitt växlande yrke och kan till och med vara livsavgörande, menar han.

På vintern är det särskilt två värmande plagg från Taiga som Erik använder och stortrivs i: Snowhill byxa och Nebraska jacka, båda vadderade och med vind- och vattentätt material som andas.

- Snowhillbyxan åker på i oktober och sedan bär jag den ända till april! Det är den absolut bästa skoterbyxan för att den är hög och har förstärkningar på rätt ställen. Nebraskajackan är verkligen varm och slitstark med kraftiga dragkedjor och bra fickor på rätt ställen. Ett stort plus är den rymliga huvan med pälskant. Den gör att du får vindstilla runt ansiktet och minskar risken för förfrysning i låga temperaturen, säger Erik och drar upp den för att demonstrera. Och för att hålla den iskalla vinden utanför.

Läs mer om Nebraska Jacket och Snowhill Trousers.