Håkan Larsson jobbar som biträdande inre befäl vid utredningsjouren i Malmö. Hans huvudsakliga arbetssyssla är att hantera ärenden som kommer in från kollegorna i yttre tjänst genom att granska anmälningar och besluta om ett ärende ska utredas vidare eller läggas ner. Det innebär också att ta förundersökningsbeslut såsom husrannsakan, beslag av föremål eller att någon ska hämtas till förhör. Förutom detta jobbar han ibland som dialogpolis vid demonstrationer. En dialogpolis kan beskrivas som länken mellan demonstranter och polisledning för att delge praktisk information inför, under och efter en stor demonstration.
Att ha många bollar luften är något som motiverar Håkan som ständigt jobbar för personlig utveckling. Han började sitt yrkesverksamma liv som högstadielärare med en fortsatt dröm om att någon gång bli polis. När han upplevde att läraryrket inte var tillräckligt utvecklande för honom längre tog han steget och utbildade sig vid polishögskolan.
Fem år efter examen har Håkan jobbat i både yttre och inre tjänst och han har tvingats uppleva svåra situationer som etsat sig fast på näthinnan. För att orka arbeta som polis anser Håkan att det krävs god självkännedom, att man är bra på snabba beslut och att man har ett starkt psyke.
- Jag tror absolut inte att polisyrket passar för alla, eftersom man får uppleva mycket jobbiga situationer.
Då Håkan jobbar i en jourverksamhet ingår det att tjänstgöra under dygnets alla timmar. Han och kollegorna jobbar i treskift vilket innebär att man arbetar dag-, kväll- och nattpass. Då han har jobbat dagtid i sitt tidigare yrkesliv märker han tydliga påfrestningar på kroppen. Läs tidigare blogginlägg om vilka risker som finns med att jobba under obekväma arbetstider. Han upplever att sömnen blir lidande och att det är svårt att ställa om kroppen mellan de olika skiften. Men framförallt påverkar det hans sociala umgänge då han inte synkar med kompisarna längre.
- Jag jobbar ofta när mina privata vänner är lediga. Men som tur är har jag kollegor som jag kan umgås med.
Håkan och hans kollegor använder profilkläder från Taiga. Han vill poängtera att även poliser i inre tjänst har ett stort behov av funktionella och flexibla arbetskläder. Det är viktigt att se respektabel ut samtidigt som kläderna är bekväma. Det ska finnas bra fickor för nycklar och mobiltelefoner. Det ska även gå att bära vapen utan att sömmar och liknande skaver. Något han verkligen uppskattar med Taigas kläder är deras tålighet och framförallt goda passform, som passar alla kroppstyper.